Skip to content

Syksy ja sateet painavat jo päälle, mutta vielä ehtii saada repsottavat saumat kuntoon ennen talven tuloa. Rikkinäiset saumat aiheuttavat monenlaista vahinkoa, pahimmillaan isoja kosteusvaurioita. Tyypillinen virhe onkin, ettei saumojen kuntoa osata arvioida ennen kuin vaurioita on ehtinyt tapahtua ja vesi vuotaa sisään rakenteisiin. Näin kävi myös As Oy Helsingin Vanha Viertotie 9:ssä, mutta tarinalla on onnellinen loppu.

Kiireellinen saumauskeikka Etelä-Haagassa

Syyskuussa 2019 Saumasto sai kiireellisen keikan Helsingin Etelä-Haagaan. Vuonna 2003 valmistuneessa As Oy Helsingin Vanha Viertotie 9:ssä olivat ikkunasaumat päässeet niin huonoon kuntoon, että vesi tuli sisään osaan asunnoista. Ison vahingon merkit olivat ilmassa. Isännöitsijä soitti Saumaston Markku Häklille ja kysyi, vieläkö onnistuisi saumausurakka ennen talvea. Markku laittoi pyörät pyörimään ja saumaajat lähtivät nopealla aikataululla uusimaan saumoja.

Taloyhtiö koostuu viidestä rakennuksesta, joissa on muurattu tiiliverhous. Liikuntasaumat olivat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta ikkunasaumoissa oli paljon vuotoja. Urakka aloitettiin pahimmista vuotopaikoista ja saumausta tehtiin aina säiden salliessa. Marras-joulukuun vaihteessa kriittisimmät saumat oli uusittu, ja urakkaa päätettiin yhteistuumin jatkaa keväällä. Talvi oli erittäin sateinen, joten korjaukset saatiin tehtyä kreivin aikaan. Loput saumojen uusimiset tehtiin kevätauringon lämmittäessä maalis-huhtikuussa.

Saumojen kunnon arviointi kannattaa

Vanhalla Viertotiellä oltiin viime tingassa saumojen uusimisen kanssa. Yhtiössä oli jo iso huoli, että olisi tullut suurempia vaurioita. Urakassa riitti onneksi saumojen vaihto, eikä vesi ollut ehtinyt tehdä suurempia tuhoja. ”Aika usein taloyhtiöissä ei osata arvioida saumojen kuntoa ennen kuin tulee vaurioita. Tässä tapauksessa ei onneksi ollut tilanne vielä ehtinyt mennä pahaksi, mutta täpärällä oltiin”, Markku Häkli kertoo. Yhtiössä saatiin huokaista helpotuksesta, ja urakkaan oltiin erittäin tyytyväisiä.

Saumat kuntoon talveksi

Näin alkusyksystä ehtii vielä tarkistaa saumojen kunnon ja tehdä tarvittavat korjaukset ennen talvea. Saumauksia tehdään marras-joulukuulle asti, ennen kuin talvi ja pakkaset keskeyttävät urakoinnin. ”Syksyn ja talven sateet voivat pahentaa olemassa olevia vaurioita. Nyt onkin hyvä hetki pyytää saumojen kuntoarvio ja teettää kriittiset korjaukset”, Markku Häkli rohkaisee.

Pyydä tarjous tai kysy saumojen kuntoarvioinnista!

info@saumasto.fi tai 050 562 5978

Back To Top