Skip to content

Puhuttaessa saumauksen ja julkisivusaneerauksen tekemisestä voin väittää tietäväni yhtä ja toista siitä huolimatta, että istun toimitusjohtajan penkillä. Vaikka edustankin varttuneempaa ikäpolvea (60) ja olen ollut alalla jo pitkään, työnjohtajan roolissa ei ole vielä tullut 20 vuotta täyteen. Tässä voisi olla paikallaan pieni opetus nuoremmille sukupolville: koulutus tarjoaa tätä nykyä luonnollisesti varmimman väylän vastuullisempiin työtehtäviin, mutta omistautumisensa voi osoittaa myös kovalla työllä ja sitoutumisella yrityksen tarpeisiin.

Aloitin työurani saumarina 1985 silloisessa Raitalinna-nimisessä yrityksessä. Työt vetivät pääkaupunkiseudulle jo 1987. Saumaushommat kestivät Raitalinnassa kaiken kaikkiaan 13 vuotta, kunnes päätin 1998 lähteä uusien haasteiden pariin vasta perustettuun Saumastoon; samaan yritykseen, jonka työpöydän takana edustan tälläkin hetkellä. 2000-luvun alussa olimme kimurantissa tilanteessa, kun pois jättäytyneelle työnjohtajalle ei ollut vielä osoitettu seuraajaa. Työteliäänä miehenä päätin tietenkin ottaa häneltä jääneet tehtävät hoitaakseni, ja ennen kuin huomasinkaan olin siirtynyt lähes täysin saumaajasta työnjohtajaksi. Tervetulleen kasvun myötä oli lopulta aika siirtyä kokopäiväiseksi työnjohtajaksi.

Kotoisin olen Kainuun metsäisiltä seuduilta. Kainuulaiselle mielenlaadulle uskollisena olen itsekin viehtynyt luontoon ja liikkumiseen. Vapaa-aikaani vietän lastenlasten kanssa luonnon äärellä sen minkä he omilta harrastuksiltaan ja menoiltaan ehtivät. Heidän säbäharjoitustensa seurailemisen lisäksi tulee itsekin pelailtua. Talvisin työnnän hokkarit jalkaan ja hyppään ikämiesporukkamme kanssa askiin useamman kerran viikossa. Kentän laitaa sain koluta aikoinaan valmentaessani omia lapsiani futiksen saloihin. Urheilu ja liikkuminen luo hyvän vastapainon yrityselämälle – pysyy jatkuvasti hyvässä kunnossa ja saa heittää hetkeksi vapaalle työn kiireistä ja velvollisuuksista. Paljon samaa niissä kuitenkin on. Pistämällä itsensä likoon onnistumisen tunne kantaa molemmissa pitkälle.

Työnjohtajana en ole suinkaan jättäytynyt omiin oloihini neljän seinän sisään. Jo työnjohtajuuden alkupäivistä saakka minulle on ollut tärkeää projektiemme kokonaisvaltainen sujuvuus ja ihmisten kohtaaminen. Tarjouslaskelmien tekemisen ja työmaiden johtamisen ohella hoidin Saumaston kuskin virkaa. Vierailin joka tapauksessa työmaillamme päivittäin, joten miksi en voinut myös toimittaa sinne tarvittavia välineitä.

Vuoden 2018 omistajanvaihdoksen jälkeen minua pyydettiin Saumaston toimitusjohtajaksi. Kokemukseni ja osaamiseni valossa minun oli helppo hyväksyä tarjous. Tavaroiden kuskaaminen on nyttemmin saanut jäädä ja keskittyminen hallinnollisiin asioihin on entisestään tehostunut. Työnkuva ja olemus ei itsessään ole juurikaan muuttunut: olen yhä se helposti lähestyttävä, aktiivinen ja luottavainen Markku, joka olin jo alkutaipaleellani 80-luvun puolivälissä. Suurin muutos vuodesta 2018 lähtien on ollut hyvin organisoitu ja järjestelmällinen yrityskulttuuri. Jokainen työvaihe tulee tarkasti dokumentoitua ja kirjattua. Tämä on koitunut vain eduksemme, sillä yrityksen ohjattavuus on parantunut. Voin hyvillä mielin todeta, että Saumasto on ja tulee olemaan se täsmällinen, luotettava, laadukas ja kasvava yritys, jossa työntekijät ja asiakkaat saavat arvoistansa kohtelua.

– Markku Häkli

Back To Top