skip to Main Content

Yksi kautta aikojen mieleenpainuvimmista kohteista on ollut meneillään oleva Hyvinkään kirkon uusintasaumaus. Jos olet joskus vieraillut Hyvinkään kirkossa tai nähnyt kuvia kyseisestä pyhäköstä, olet varmaan ihastellut sen erikoislaatuista muotoa. Kirkko on varsin häkellyttävä taideteos – rakennus on kauttaaltaan kolmiomuotoon tehty, neliötä tai suorakulmiota ei rakennuksen betonisesta julkisivusta löydy. Vuonna 1961 valmistunut, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema kirkko on hyväksytty Museoviraston Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt -kohteeksi. Käsissämme oli siis yksi suomalaisen arkkitehtuuriosaamisen helmistä – ja sitä myötä myös odotukset olivat entistäkin korkeammalla.

Kulmia matkassa

Haastetta tarjosi siis kirkon poikkeuksellinen muoto. Saumojen pituuden ja työhön tarvittavan saumausmassan mittaaminen oli tavanomaista työläämpää. Rakennukselle on hankala tehdä laskelmia, sillä tasapituisten pintojen puuttuessa kertolaskutoimitus ei ota onnistuakseen. Jokainen yksittäinen pinta tuli mitata erikseen. Normaalisti pystysuoran pinnan korkeus ja saumalinjan pituus tiedetään etukäteen tai selvitetään alta aikayksikön. Tällä kertaa tuota mahdollisuutta ei yksinkertaisesti ollut. Lopulta kun saimme laskelmat valmiisi, saimme tarjouksen annettua kokonaisurakkana.

Varsinaisten urakkaneuvotteluiden jälkeen oli aika ryhtyä itse työhön. Vanhan saumausmassan poiston, saumalinjan puhdistuksen ja uusintasaumauksen parissa työskenteli kolme saumaria. Ensin meidän oli katsottava, josko oman nostokoriautomme nostokorkeus riittäisi kirkon huipulle saakka, jotta työ saataisiin ylipäätään tehtyä. Ei se riittänyt. Oli vuokrattava ensin 45:een metriin nouseva nostokori ja keväälle jää töitä vielä isommallekin koneelle.

Pinnan kaltevuus teki saumareiden työstä raskasta. Työskentely epäluonnollisessa puolittaisessa pystyasennossa rasittaa ikävästi etenkin työntekijöiden selkää ja hartianseutua. Työ ei luonnollisesti etene yhtä rivakasti kuin pystyssä. Saumareita ohjeistettiinkin pitämään mahdollisimman mukaan taukoja ja venyttelemään aina tilaisuuden salliessa.

Kaikkeen voi varautua, mutta kaikkeen ei voi vaikuttaa

Toiveissamme oli saada kirkko saumattua myöhäiseen syksyyn mennessä. Suomen syksylle tyypillinen sade kuitenkin sotki suunnitelmiamme pahemman kerran. Vaikka kuinka olisimme tahtoneet saada kirkon näyttävään kuntoon ennen joulua, emme mekään voineet vaikuttaa säähän. Saumausta ei tehdä sateisella säällä. Tällaisia riskejä emme kiireeseenkään vedoten voi yksinkertaisesti ottaa. Meidän on tunnettava ylpeyttä työstämme, minkä tähden meidän oli nöyrryttävä ja päätettävä jatkaa työtä taas keväällä kelien salliessa. Asiakas oli kanssamme yhtä mieltä. Olimmehan jo aiemmin informoineet työn mahdollisesta venymisestä sääolosuhteista johtuen.

Marraskuun alkuun mennessä saumattavaa oli kertynyt jo poikkeuksellisen paljon. Suurempia mutkia matkassa ei enää ollut ja homman lähdettyä rullaamaan työ sujui tämän vuoden osalta mallikkaasti. Saumarit jaksoivat kiitettävästi ja kiperistä työskentelyolosuhteista huolimatta kukaan ei loukkaantunut.

Toimiva yhteistyö pitää pyörät pyörimässä

Kiitokset kuuluvat myös asiakkaan taholle. Tilaaja on ottanut ahkerasti ja tunnollisesti osaa projektiin ja tehnyt kaikkensa helpottaakseen työtämme. Suunnitteluvaiheessa huolta aiheutti hankala liikkuvuus kirkon ympärillä. Puusto oli työntynyt niin lähelle rakennusta, että työskentelyssä olisi noudatettava äärimmäistä huolellisuutta. Tilaaja päättikin hyvin nopeasti, että puut saavat väistyä saneerauksen tieltä. He olivat jopa valmiita ajamaan lisämaata työmaalle, jos koneilla liikkuminen käy mahdottomaksi. Puut muodostivat lisäksi turvallisuusriskin: työntekijöiden turvallisuudesta kun emme aio tinkiä. Onneksi puita ei lähtenyt kuin muutama. Kirkko on yhä edelleen luonnonkauniissa ympäristössä. Vaikka Hyvinkään ytimessä ollaankin.

Neuvokkaan tekijän käsi ei vapise

34:n vuoden urani aikana olen törmännyt jos jonkinmoisiin kohteisiin, mutta Hyvinkään kirkko on erityisyydessään ihan oma lukunsa. Vaativien urakoiden kanssa yllätyksiä sattuu ja muutoksia tulee. Se on lähes väistämätöntä ja sen tietää jokainen vähänkin yritysmaailmaan tutustunut. Niihin on vain osattava varautua ja vastattava ripein, osaavin ja päättäväisin ottein. Hyvää urakoitsijaa ei mitata halvimmalla hinnalla tai ennätysnopealla tahdilla, vaan työn sujuvuudella, ammattitaitoisella työnjäljellä ja kiitettävällä asiakastyytyväisyydellä.

Toivotan menestyksekästä alkanutta vuotta 2020! Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä uusi vuosikymmen tuo tullessaan.

P.S Käykäähän tutustumassa kauniiseen kirkkoon Hyvinkäällä ollessanne.  

Back To Top