Jo pikkuhiljaa taakse jäävä talvi on ollut aivan poikkeuksellisen lauha. Vettä on tullut kaikissa muodoissaan jo yli 8 kuukautta. Lieneekö ilmastonmuutosta vai aivan tyypillistä säänvaihtelua – tiedä häntä, mutta rakennusten julkisivuille se on aiheuttanut poikkeuksellista rasitetta.
Sade tuo mukanaan useimmiten kovia tuulia. Ilmavirtojen, hiukkasten ja jatkuvan kosteuden koetellessa julkisivuja ne kuluvat väkisinkin normaalioloja nopeammin. Kevään katupöly kiihdyttää kulumista entisestään. Suomen Rakennussaumausyhdistys ry:n tilaamassa tutkimuksessa todettiin vaakasateiden lisääntyneen ilmastonmuutoksen myötä. Tämä ylimääräinen kosteuskuorma vaikuttaa varsinkin rannikkokaupungeissa.
Tiivistämisen osalta tulee huomioida myös betonielementtirakentamisen erityispiirteet. Rakentajat turvautuvat useimmiten ns. ”betonisandwich-elementtiin”. Kyseinen tekniikka on omiaan suojaamaan betonia tuulelta ja vaakasateilta, mutta elementtisaumoihin sama suoja ei ulotu. Saumat on erikseen tiivistettävä tehtävään soveltuvilla saumausaineilla. Mikään sauma ei kuitenkaan kestä ikuisesti, vaan sauman ominaisuudet heikkenevät voimakkaasti 10-20 vuoden kuluessa. Heikennyt sauma altistaa rakennuksen lämpöhävikille ja kosteusvaurioille.
Nyt kun vihdoin on koittanut sään puolesta hieman miellyttävämmät ajat, tulee tarpeelliseksi katsastaa saumojen kunto. Nopean pintapuoleisen kuntotarkastuksen voi suorittaa silmämääräisesti. Jos sauman pinta halkeilee, tuntuu hauraalta tai jopa murenee, on syytä tilata paikalle saumojen kuntoarvioija. Jos saumoissa on havaittavissa vaurioita rakennus altistuu kosteudelle, ja pikaisella reagoinnilla vakavammat kosteusvauriot tulee vältetyksi. Ammattilaisen näkemykseen kannattaa tässäkin asiassa luottaa.